Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Polcz Alaine és Mészöly Miklós
  2018-02-03 15:49:27, szombat
 
   
 


,,Ne nézz oda, kincsem, amíg mással hálok. És ne hagyj el!" - Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése egy legendás, de zsarnoki szerelemről

Az ember szerencsére kifejezetten ritkán találkozik olyan férfival, aki megcsalja a feleségét, vagy huzamosabb ideig tart szeretőt, és utána még vissza is könyörgi magát. Ja, nem! Bocsánat, csak próbálok valamit megtartani még abból a mesevilágból, amit gyerekkoromban elképzeltem, ahol minden hímnemű olyan volt, mint az apám: szép, okos, hűséges. Aztán időközben felnőttem, és rájöttem, hogy az ilyet nagyítóval kell keresni, de még azok között is, akik gyönyörűen tudják megfogalmazni az érzéseiket. Szentesi Éva elolvasta Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését, amely A bilincs a szabadság legyen címet kapta. És most ír róla nektek:
-
Egy könyv az élet
A kötetben - amely Polcz Alaine és Mészöly Miklós 1948 és 1997 közötti levelezését tartalmazza - egy legendás, ám annál zsarnokibb szerelem története rajzolódik ki. Egy olyan szerelemé, amilyenről azt hisszük kiskorunkban, hogy egyszer velünk is megtörténik majd. Mert egyszer jönni fog az az egy, aki örökkévaló, aki igazán passzol, aki a csontunkig hatolóan szeret, aki zsigerileg hasonlít valami ismerősre ebből a világból, aki soha nem hagy el, aki soha nem ereszt.
Ez a könyv pontosan ugyanarról szól, mint amiről szól az élet: mi van a tündérmesében, és azon túl. Hogyan, milyen áron képes együtt maradni két szerelmes ember, aki passzol.
Bevallom, engem sokkal jobban érdekel ebben a történetben Polcz Alaine, mint Mészöly Miklós, és nem azért, mert ő a női karakter, hanem mert sokkal rejtelmesebb, izgalmasabb, és talán... kimondom: szebben is ír a másikhoz fűződő érzelmeiről. Meg lehet, hogy azért is, mert egy kicsit (na, jó, per pillanat nagyon) haragszom Mészöly Miklósra, aki nemhogy nem erősíti azt az ideálképet, amit szeretnék hinni, hanem némiképp le is rombolja azt.
Hozzáteszem, az író már az elején megfogalmazza, hogy milyen kapcsolatra vágyik. Még ha túlságosan ködösen is kiolvasható ezekből a sorokból (ne aggódjatok, aztán lefordítom):
,,A csavargó alkat végső soron nem zárja ki a megülést, a kikötőt, csak ebben a kikötőben legyen meg az idegenség varázsa, s ne akarja magát szürke és fantáziátlan törvényerőre emelni. Legyen meg benne a véletlen csodálatossága és törékenysége, a különbözőbb lehetőségek paranormája; önfelajánlás legyen s ne törvény. A bilincse a szabadság legyen. Azt hiszem, ez mindennél tartósabb, nem? S becsületesebb."
Lefordítva a mi nyelvünkre, ez az 1949-es levélből vett idézet (ez volt a házasságuk első éve) annyit jelent, hogy ,,én vagyok a szép szabad művészlegény, a csavargó, aki eddig hányódott-vetődött az életben nőről-nőre, de most, hogy megtalálta azt, akivel el tudja képzelni az életét, azt várja a tőle, hogy maradjon izgalmas és titokzatos, maradjon benne kihívás, ellenkezés, hogy fenn tudja tartami az érdeklődését, de mindamellett (és ez a kulcsmondat) engedje azért szabadon". Értitek?
Szabadság
(Itt kihagytam két mondatot, mert trágárnak itéltem)

Miklós, bytheway, az első években szinte minden egyes levél végére odakanyarintja feleségének, hogy ,,remélem, nem mással vagy", ,,remélem, nem rosszalkodsz valahol", ,,remélem, egyedül vagy, és nem flörtölsz holmi férfiakkal". Hát mi ez, ha nem annak a csalhatatlan jele, hogy mindenki saját magából indul ki? Az pedig jóllehet, Alaine-nek eszébe se jutott soha, hogy másokkal kacérkodjon.
,,Óh, te férjeknek férje. Most vasárnap reggel bejön Egon, hozza kezében a leveledet. Bizonyisten, nagyon örvendtem. Mert látod, Kolozsvár nincsen olyan messze Pesttől, mint gondoltam, de te messzebb vagy. Hát azért ne gondold mindjárt azt, hogy ez szerelem. De talán annál sokkal rosszabb. Hozzászoktam egy hanghoz, a Tiédhez, és most mintha a többiek más nyelven beszélnének." - Polcz Alaine, 1955 (Kolozsvárról Pestre)

Ezzel együtt persze a kötet, mint olvasmány, lebilincselő. A majdnem ötven évnyi levelezésnek van egy csodálatos íve. A kezdeti perzselő szerelmet először Alaine egyre gyakoribbá váló betegeskedése árnyékolja be (emiatt sok időt töltenek külön), majd a Miklós nőügyei miatti konfliktusok sűrűsödnek. Mészöly többször volt másba szerelmes házasságuk alatt, és többször el is hagyta Alaine-t, ezekből a szakításokból pedig egyre nehezebben tudta visszakönyörögni magát. A könyv nem igazán részletezi a nőügyeket, tulajdonképpen konkrétan egy hölgyet említ, akit csupán K-ként emlegetnek a levelekben, ebből következtetve azt tartom valószínűnek, hogy ő lehetett a legmeghatározóbb kapcsolata az írónak a felesége mellett, mert ezért a bizonyos K-ért többször is elhagyta, sőt egy időben nyitott házasságban is élhettek, legalábbis ez sejlik ki a soraikból. Olvassátok csak:
,,...egy darab csokoládét kettőbe osztottam, és nyújtottam Feléd az egyik darabot, és azt elrejtettem, a tenyerembe szorítottam és nem akartam megmutatni. Akkor Te nagy meglepetésemre, erőszakkal szétfeszítetted a tenyerem, és megnézted, és meglepődtél, hogy én a kisebbik darabot rejtegetem. És akkor belém vágott, hogy Úristen, micsoda nők vehettek téged körül, ha nem tudod, ha nem alapvető élményed, hogy minden nő, aki igazában az, az a kisebbik darabot tartja magának, és azt rejtegeti.
...bármikor visszajöhetsz hozzám, ha vak leszel, nyomorék, rákos, idegbeteg, vagy ünnepelt író. De így ezt folytatni nem tudom. Kérlek, értsél meg, és ne haragudj. Ne haragudj, és se depresszióval, se öngyilkossági gondolatokkal, se bűntudattal ne reagálj rá" - Polcz Alaine, 1974
,,Tényleg azt hiszed, hogy az engedékenység miatt vagyok olyan, amilyen vagyok - vagy lett az, ami lett? Valahogy nehéz ezt elfogadnom, mert akkor azzal kell szembenézni, hogy egy függőség keretei között kell megfogalmaznom magamat (magunkat) - pedig úgy érzem, a szabad döntésben kéne megtalálni a függőség kereteit. És ez nagyon más. Ha az én élet- és ösztön-magatartásomat csak arra vezetem vissza, hogy te engedékeny voltál, akkor ez valahogy és valahol mind a kettőnket kisebbít." - Mészöly Miklós, 1975
Bilincs
Polcz Alaine is megannyiszor próbálta elhagyni férjét, az író pedig ugyanennyiszer nem engedte el. A kötet végén olvasható utolsó részben a házaspár közeli barátja, Nádas Péter mesél. Elmondja, hogy Mészöly mennyire képtelen volt a felesége nélkül létezni, mennyire volt mégis zsarnoki ez a szerelem, mennyire elfoglalta a teret Alaine elől, mennyire birtokba vett mindent, beleértve a nőt is. És hogy mennyi nőügye volt, amelyekhez az író barátai falaztak - vagy éppen nem falaztak.
Ráadásul Polcz Alaine apja ugyanígy hagyta el az anyját, számtalanszor. És közben az íróházaspár egész házasságra árnyékot vetett, hogy Polcz Alaine nem tudott gyereket szülni. A nő emiatt örökös bűntudatot érzett, ki tudja, talán ez is közrejátszott abban, hogy ennyiszer képes volt szemet hunyni a férje gyarlósága fölött.
Ha valaki megkérdezné most tőlem, mit gondolok erről a szerelemről (nem kérdezi meg senki, ezért aztán leírom), akkor azt mondanám: ez nem szerelem volt.
Mert a zsarnokságnak, az önzésnek, a birtoklásnak, az uralkodásnak a másikon nincs köze a világ legnemesebb érzéséhez. Még akkor sem, ha rásütjük, hogy a maga módján Mészöly csak így volt képes szeretni.
Ez nem von le a szövegek értékéből, A bilincs a szabadság legyen ugyanis akkor is izgalmas, gyönyörű olvasmány, ha az ember közben rendesen bepöccen Mészöly Miklósra...

(Szentesi Éva tollából másolva)
 
 
0 komment , kategória:  Olvasni jó! (részletek könyvek  
Címkék: visszakönyörögni, legmeghatározóbb, szétfeszítetted, meglepetésemre, tulajdonképpen, gyerekkoromban, csodálatossága, magatartásomat, ugyanennyiszer, odakanyarintja, megfogalmaznom, megfogalmazza, tündérmesében, következtetve, engedékenység, betegeskedése, közrejátszott, zsarnokságnak, számtalanszor, gondolatokkal, becsületesebb, visszajöhetsz, szakításokból, megfogalmazni, öngyilkossági, depresszióval, megannyiszor, kiskorunkban, csalhatatlan, uralkodásnak, birtoklásnak, rejtelmesebb, mindamellett, törvényerőre, törékenysége, önfelajánlás, ember szerencsére, ilyet nagyítóval, szabadság legyen, kötetben –, olyan szerelemé, csontunkig hatolóan, könyv pontosan, történetben Polcz, másikhoz fűződő, elején megfogalmazza, csavargó alkat, kikötőben legyen, idegenség varázsa, véletlen csodálatossága, különbözőbb lehetőségek, 1949-es levélből, Polcz Alaine, Mészöly Miklós, Szentesi Éva, Mészöly Miklósra, Kolozsvárról Pestre, Akkor Te, Nádas Péter, Ráadásul Polcz Alaine,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Leonardo da Vinci gondolata  Png rózsa csokor  Png csokor  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Csak a fogyatkozás látható  Régi emberek, akikre máig büsz...  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Örülök, hogy látlak!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Egy bizonyos határt  Alázat  Elköszönt  Egy hatékony szolga  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png kislány  Paul David Tripp Április 19  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Erdőn  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Esti kép  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Png férfi  Png csokor  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Még csak most kezdődik a nap  Julian Brass gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Nevem  Fehér virág  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Alázat  Próbálj meg ...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Csak a fogyatkozás látható  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kaffka_Margit  Akik bántanak téged  Egy bizonyos határt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély... 
Bejegyzés Címkék
ember szerencsére, ilyet nagyítóval, szabadság legyen, kötetben &#8211, olyan szerelemé, csontunkig hatolóan, könyv pontosan, történetben Polcz, másikhoz fűződő, elején megfogalmazza, csavargó alkat, kikötőben legyen, idegenség varázsa, véletlen csodálatossága, különbözőbb lehetőségek, 1949-es levélből, házasságuk első, szép szabad, életben nőről-nőre, első években, csalhatatlan jele, pedig jóllehet, majdnem ötven, kezdeti perzselő, szakításokból pedig, hölgyet említ, legmeghatározóbb kapcsolata, felesége mellett, bizonyos K-ért, időben nyitott, darab csokoládét, egyik darabot, tenyerembe szorítottam, kisebbik darabot, engedékenység miatt, függőség keretei, szabad döntésben, függőség kereteit, kettőnket kisebbít, kötet végén, házaspár közeli, felesége nélkül, teret Alaine, íróházaspár egész, férje gyarlósága, másikon nincs, világ legnemesebb, maga módján, szövegek értékéből, ember közben, visszakönyörögni, legmeghatározóbb, szétfeszítetted, meglepetésemre, tulajdonképpen, gyerekkoromban, csodálatossága, magatartásomat, ugyanennyiszer, odakanyarintja, megfogalmaznom, megfogalmazza, tündérmesében, következtetve, engedékenység, betegeskedése, közrejátszott, zsarnokságnak, számtalanszor, gondolatokkal, becsületesebb, visszajöhetsz, szakításokból, megfogalmazni, öngyilkossági, depresszióval, megannyiszor, kiskorunkban, csalhatatlan, uralkodásnak, birtoklásnak, rejtelmesebb, mindamellett, törvényerőre, törékenysége, önfelajánlás, hozzászoktam, művészlegény, fantáziátlan, kolozsvárról, érdeklődését, valószínűnek, rosszalkodsz, mesevilágból, lebilincselő, konfliktusok, levelezésnek, kifejezetten, izgalmasabb, történetben, érzelmeiről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 970 db bejegyzés
Összes: 10110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1273
  • e Hét: 11014
  • e Hónap: 20600
  • e Év: 89520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.